Ικανοποίηση κυβέρνησης - ΔΝΤ - ΣΕΒ για τα «στρες τεστ» - Ανακοίνωση του ΚΚΕ



Κλίμα ευφορίας συνεχίζει να καλλιεργεί η κυβέρνηση με αφορμή τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων των ελληνικών τραπεζών για να κρύψει ότι τα σκληρά μέτρα θα συνεχιστούν και στη φάση της όποιας ανάκαμψης.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι τα stress tests ήταν ένας από τους σταθμούς μας για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.



Η Τράπεζα της Ελλάδας με αφορμή δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης επανέλαβε σήμερα ότι καμία από τις τέσσερις «συστημικές» τράπεζες δεν παρουσιάζει ανάγκες κεφαλαίων. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε επισήμανε: «Σε συνέχεια ορισμένων δημοσιευμάτων διεθνών μέσων ενημέρωσης αναφορικά με τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης για τις ελληνικές τράπεζες, η Τράπεζα της Ελλάδος επαναλαμβάνει ότι σύμφωνα και με τη Συγκεντρωτική Έκθεση για τη Συνολική Αξιολόγηση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ουδεμία από τις 4 ελληνικές τράπεζες που συμμετείχαν στην άσκηση παρουσιάζει ανάγκες κεφαλαίων».

Το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν επιπλέον χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση τους, ανοίγει το δρόμο ώστε τα αδιάθετα 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της «γραμμής προληπτικής στήριξης».

Σε αυτό το μηχανισμό χρηματοδότησης που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο, τον πρώτο ρόλο θα τον έχει η ΕΕ, ενώ το ΔΝΤ θα περιοριστεί σε ρόλο «τεχνικού συμβούλου». Σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα από την έκβαση αυτών των παζαριών και τη μορφή που θα έχει ο μηχανισμός, το καθεστώς μόνιμης δημοσιονομικής εποπτείας που ισχύει για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, προδιαγράφει τη συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Άλλωστε, παρά τις κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες, τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν σηματοδοτούν καμία ανακούφιση για το λαό, αφού προϋποθέτουν ότι οι τράπεζες θα εισπράξουν ένα μεγάλο μέρος των «κόκκινων δανείων», δηλαδή θα δέσουν με μεγαλύτερη θηλιά τις λαϊκές οικογένειες που έχουν δανειστεί.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι αναμένουν ρευστότητα

Την αξιολόγηση των τραπεζών της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ χαιρέτισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις χαρακτήρισε τα stress tests «σημαντικό πρώτο βήμα» και εξέφρασε τη στήριξη του Ταμείου «στην αποφασιστικότητά της (ΕΚΤ) να επαναλαμβάνει τις ασκήσεις σε ετήσια βάση, βελτιώνοντας συνεχώς τη διαδικασία».

Σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις, «η άσκηση χρησιμοποίησε ένα κοινό πλαίσιο για να αξιολογήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και σηματοδοτεί την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς την κατεύθυνση μιας τραπεζικής ένωσης». Συμπλήρωσε ότι «συνολικά, η άσκηση παρέχει μια σημαντική βάση για την περαιτέρω ενίσχυση των τραπεζικών ισολογισμών, την αντιμετώπιση προβληματικών ιδρυμάτων και την ενίσχυση του δανεισμού για τη στήριξη της ανάπτυξης».

Τα θετικά για το τραπεζικό κεφάλαιο αποτελέσματα, βασίστηκαν στον πακτωλό χρημάτων που παρείχε το κράτος για τη στήριξη των τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια, και πλήρωσε με το αίμα του ο ελληνικός λαός. Άλλα τμήματα του κεφαλαίου προσδοκούν να μεταφραστεί αυτή η κρατική στήριξη, σε φθηνό δανεισμό προς τους επιχειρηματικούς ομίλους για να τονωθεί η κερδοφορία τους.

Το αίτημα αυτό διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, χαιρετίζοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων. Μεταξύ άλλων ζήτησε μείωση των επιτοκίων δανεισμού προς τις «βιώσιμες και υγιείς επιχειρήσεις», αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και επαναξιολόγηση των προγραμμάτων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Η ''επιτυχία'' των τραπεζών στις πρόσφατες δοκιμασίες αντοχής δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστική ελάφρυνση των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, αλλά σε μεγαλύτερο ξεζούμισμά τους, αφού αυτές πραγματοποιήθηκαν με προϋπόθεση ότι τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, μεγάλο τμήμα των οποίων είναι τα υπέρογκα δάνεια των λαϊκών στρωμάτων, θα πρέπει να καταβληθούν στις τράπεζες πρακτικά στο σύνολό τους. Συνεπώς θα πρέπει να διασφαλιστεί η καταβολή τους με τη δικαιολογία να μη θιγεί η σταθερότητα των τραπεζών. Χαρακτηριστικό μέτρο στην κατεύθυνση αυτή είναι οι κατασχέσεις της πρώτης κατοικίας που βρίσκονται προ των πυλών. Η όλη συζήτηση για την "επιτυχία" συγκαλύπτει τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού για τη θωράκιση των τραπεζών, η ζωή του οποίου δεν θα γίνει καλύτερη. Η αυξημένη δυνατότητα χρηματοδότησης που σηματοδοτούν τα stress test αφορά το μεγάλο κεφάλαιο που προσδοκά σε περισσότερο και φθηνότερο δανεισμό. Δικαίως μπορεί να πανηγυρίζει η κυβέρνηση αλλά και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η όλη συζήτηση για την καπιταλιστική ανάπτυξη της επόμενης μέρας και τον καλύτερο τρόπο πραγματοποίησής της, για την οποία τσακώνονται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, αποπροσανατολίζει απ’ το ουσιαστικό: πως αναγκαία προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη είναι η πολιτική φθηνής εργατικής δύναμης. Γι’ αυτό και εντός των τειχών της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλίων οι εργαζόμενοι δεν μπορούν παρά να περιμένουν συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής».

πηγη